Blog

Konkordato Nedir?

Konkordato nedir sorusuna en basit haliyle iflas anlaşması olarak cevap verilebilir. Borçlarını ödeyecek finansal durumda olmayan borçlunun alacaklılarıyla mahkemeler aracılığıyla indirim veya vade verilmesi üzerine anlaşması anlamına gelir.

İflası önlemeyi amaçlayan bu hukuki anlaşma için borçlunun alacaklılarını borçlarını ödeme niyetinde olduğuna fakat geçici bir süre ödeyemecek durumda olduğuna ikna etmesi gerekiyor.

Alacaklıların indirim veya vadenin uzatılmasını kabul etmesinin ardından hukuki sürecin başlatılması ve mahkemenin tasdikiyle anlaşma yürürlüğe girer.

Konkordato Çeşitleri Nelerdir?

Konkordato nedir konusunu biraz daha ayrıntılandıracak olursak çeşitlerinden bahsedebiliriz. Konkordato çeşitleri borçlunun bulunduğu süreç veya alacaklıların feragat ettiklerine göre ayrılır.  

  • İflası önleyen konkordato: İflas etmek üzere olan borçlunun alacaklılarıyla anlaşıp indirim veya erteleme alarak iflastan kurtulmasını sağlar.

  • İflas içi konkordato: İflasına karar verilmiş borçlunun borçlarının yeniden yapılandırılması ve iflastan kurtulma amacıyla yaptığı iflas içi konkordato mahkemece tasdik edilirse iflasın sonuçları ortadan kalkar.

  • Mal varlığının terki suretiyle konkordato: Borçlunun mal varlığını alacaklılara devrederek iflastan kurtulması amaçlanır.

  • Tenzilat konkordatosu: Alacaklıların borçların belirli bir yüzdesinden feragat etmesi yoluyla yapılan konkordatodur.

  • Vade konkordatosu: Borçların belirli bir vadede ödenmek üzere yeniden yapılandırılması şeklinde gerçekleşir.
  • Karma konkordato: Borçlarda hem indirim yapılması hem de belirli bir vade tanınmasını içeren konkordato türüdür.

Konkordato En Fazla Ne Kadar Uzar?

Konkordato nedir sorusunun yanında süresi de önem taşıyor. Konkordato için mahkeme tarafından verilen geçici mühlet 3 aydır. Bu süre içerisinde borçlu veya geçici komiser sürenin 2 ay daha uzatılmasını talep edebilir.

Geçici mühlette komiser tarafından hazırlanan rapora göre mahkeme 1 yıllık kesin mühlet kararı verilebilir. Bu süre 6 ay daha uzatılabilir. 

Tüm bu sürelerin toplamıyla konkordatonun süresi en fazla 23 ay olabilir.

Konkordato Başvurusunu Kimler Yapabilir?

Konkordato başvurusu için iflasa tabi olma şartı aranmaz. Borçlarını vaktinde ödeyemeyen veya vaktinde ödeyememe tehlikesi bulunan her borçlu ve her alacaklı konkordato talebinde bulunabilir.

Konkordato Başvurusu Nereye Yapılır?

İflasa tabi olanlar borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki, merkezi yurt dışında bulunan şirketlerin Türkiye’deki şubenin bulunduğu yerdeki, iflasa tabi olmayanların ise yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurması gerekmektedir.

Bu yazımızda konkordato nedir sorusunun cevabını aradık. Ekonomi ve finansla ilgili merak ettiğiniz her şey için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe diş hastanesi ne demek undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined