Blog

Mali Müşavir Kimdir? Ne İş Yapar?

Hepimizin çocukluğunda bahsettiği meslekler kadar popüler olmayan ama  insanların ilgi alanları ve becerileri doğrultusunda tercih edebileceği birçok meslek bulunuyor.  Bu meslekler arasında nispeten daha esnek olanları da mevcut. Bugün yazımızda mali müşavir kimdir? ne iş yapar? sorularına yanıt vereceğiz.

 

Genel olarak dürüst, tarafsız, sorumluluk sahibi gibi karakteristik özelliklerin yanında, matematik alanına ilgili, finansal öngörü yeteneği, disiplinli çalışma programlarıyla sistematik bir çalışma süreci oluşturabilmek, ekip çalışmalarında başarılı olabilmek gibi nitelikler bir mali müşavirde olmalı.

 

TÜRMOB birliğinin son verilerine göre Türkiye’de SM ve SMMM toplam sayısı 119011 kişidir. 

Mali Müşavir Nasıl Bir Meslek?

Mali müşavir kişilerin, işletmelerin, kamu kuruluşlarının mali işleriyle ilgilenir. İşlemlerle ilgili gerekli bilgilendirmeler yapar. Bu işlemler mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilir.

 

Bir mali müşavirin, serbest muhasebeci müşavir veya yeminli mali müşavir olmasına göre yaptığı işler değişiklik gösterebilir. Yeminli mali müşavirin yetkisi daha geniştir ve serbest muhasebeci mali müşavirin yaptığı her işi yapmaz. Yeminli mali müşavir daha denetim odaklı olarak düşünebiliriz.

 

Yeminli mali müşavirler büro açmaz ve muhasebe defteri tutmaz. Devletin denetleme ve vergileri onaylama konularında devlet adına çalışma yaparlar. 

 

Mali müşavirler kendilerine ait ofis açmanın yanında :

 

  • Fon yönetimi kuruluşlarında,
  • Özel kuruluşlarda,
  • Hayır kuruluşlarında,
  • Enerji-imalat sanayinde,
  • kamu Kurumlarında,
  • Sağlık ve Eğitim alanında, 
  • Ulusal Denetim ofislerinde, 
  • Yerel Merkezi Yönetim merkezlerinde çalışabilirler. 

 

Kaç Yılda Mali Müşavir Olunur ?

Mali müşavir olabilmek için bazı şartlar mevcut; üniversitelerin ilgili bölümlerinde lisans derecesiyle mezun olmak ya da yüksek lisans yapmak gerekiyor.

 

Mali müşavir olabilmek için;  İktisat, Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilimler, Maliye, Hukuk, Maliye, Muhasebe, İşletme bölümlerinden mezun olmak gerekli. Bu bölümlerden mezun olan adaylar mesleki yeterlilik sınavına girerler.Sınavda başarı elde ederler ise staj yapabilme hakkı kazanırlar. Lisans mezunları 3 yüksek lisans mezunları 2 yıl staj yapar.

 

Bu staj sonrasında da tekrardan mesleki yeterlilik sınavına tabi tutulurlar. Sınavda başarı elde eden adaylar TÜRMOB’a kayıt olarak meslek hayatlarına başlar. Bugün sizler için mali müşavir nedir? ne iş yapar?  gibi merak edilen sorulara yanıt verdik.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe diş hastanesi ne demek undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined